Camelidynamics

Julie Taylor-Brown,
29-30 augusti 2009

Fjorton deltagare slöt upp denna underbara sensommarhelg. Som vanligt var det en bred bakgrund hos deltagarna, allt från sådana som gått kurser i Camelidynamics tidigare till sådana som inte har fått sina alpackor ännu – eller inte ens räknar med att få egna alpackor utan bara vill lära sig mer om dessa fantastiska varelser. Alla anledningar är utmärkta och vi blir så glada för varendaste en som vill lära sig hantera djur på detta respektfulla sätt!

Här ska inte komma en lång rapport eftersom det var tredje gången Julie Taylor-Browne, England, var här (det blir nästan tjatigt att än en gång säga att hon som var vanligt suverän!) - och vi har skrivit om kurserna flera gånger tidigare. Egentligen skulle det räcka med vad Inga skrev i sin blogg efter kursen:

Inga med Yacaña

”Vilken helg! Skåne är så vackert, böljande landskap, trolska bokskogar & glador över dikeskanterna. Kursen var helt enastående, den har gett mig verktyg att förstå & att umgås på ett bra sätt med våra 3 pojkar. På dessa 4 dagar sen jag kom hem har jag lyckats klippa Yanne & Krilles naglar, tränade Steffe så att jag igår kunde lägga grimman mot näsbenet. Det känns som jag har fått en ny relation med dem & det är så underbart. Vi fick lära oss hur de tycker om att bli rörda & de uppskattas :-) Yanne nästan somnade igår mot mig.”

Ama Quella, 3 månader, får TTOUCH av Julie

En alpacka som nästan somnar hos sig låter väl underbart?! Det som sånär förhäxade Ingas Yanne var något som går under beteckningen TTOUCH och som vi nog inte skrivit särskilt mycket om tidigare. Här handlar det inte om massage utan snarare ett sätt att vidröra djuren på speciella sätt. Alpackor tycker ju normalt sett inte om att man tar på dem. Vissa kan lära sig att acceptera något så mänskligt närgånget som en kram men det är få alpackor som skulle tycka om det – oavsett vi människor önskar tro. Alpackor lockar till närkontakt men man måste lägga band på sig av respekt för alpackan. TTOUCH är emellertid något helt annat. Det finns olika sätt att utföra TTOUCH och det är svårt att med ord beskriva hur det går till. I Martys bok The Camelid Companion är det bra beskrivet med text och foton men för att få den riktiga snitsen måste man ha någon som visar - t ex Julie eller Marty.

Med rätt utförd TTOUCH kan man t ex lugna ner djur i samband med klippning eller grimträning. Alpackorna lastas utan minsta stressEller bara ge alpackan något som den verkligen uppskattar. Julie berättade om ett fall där hon med TTOUCH hjälpte en alpacka som hamnat i chocktillstånd i samband med skada.

Ett otroligt viktigt moment var när Julie visade hur man på ett sympatiskt och effektivt sätt lär alpackorna att lastas utan minsta stress. Eller hur man klipper klorna utan att alpackan måste lyfta fötterna.Hur man klipper klorna utan att alpackan måste lyfta fötterna
Eller hur man visar alpackans tänder för domaren på en utställning utan att sträcka sig runt alpackans hals. Eller hur man använder ”body wrap”. Eller… eller… eller… Det ena viktiga momentet efter det andra betades av under de två mycket effektiva kursdagarna.

Välkomna tillbaks nästa år alla som redan fått introduktionen till detta fantastiska sätt att hantera sina djur och alla ni som vill veta vad det egentligen handlar om! På samma sätt som man aldrig bara tar EN pianolektion blir man heller inte fullärd efter EN (eller 8!) kurs i Camelidynamics. Man går hem och övar och sen är det perfekt att ett år senare lära sig mer och få eventuella felaktigheter tillrättade och frågeställningar besvarade. Det finns alltid något man kan bli bättre på. Och det ju faktiskt så att ju mer man lär sig desto tydligare blir det att det finns ännu mer att lära!

Nästa kurs blir lör-sön 11-12 september 2010. Läs mer >>

© Österlen Alpacka

Österlen Alpacka
Den Gamla Möllegården
Gröstorp
272 94 Simrishamn
+46 (0)730-92 87 57
info@alpacka.se