Tidigare utställningar

Alpackautställningen
Tenhult 21 april 2012

Först vill vi tacka Svenska Alpackaföreningen för ett välorganiserat evenemang. Med hela 130 deltagande alpackor är det mycket som ska klaffa – och det gjorde det verkligen. Mycket bra jobbat!

Vi vill också varmt tacka Maria, Åsa, Tina och Anne-Line som på ett så proffsigt sätt hjälpte oss med att hantera och visa upp visa upp djuren. Utan er hjälp hade vi inte klarat oss! Och Frida och David som var så otroligt duktiga med Al Pacino och Atomic i Junior Handling. Ni har alla del i det fantastiska resultatet! Vi hade inte i vår vildaste fantasi kunnat drömma om att vi skulle få återuppleva förra årets succé – men det gjorde vi!
Titta här vad vårt fina show-team lyckades med!

Andamooka SIR LANCELOT – Sveriges Bästa Alpacka
Favorit i repris! Champion Vit Hingst och SUPREME CHAMPION! Och det för ANDRA året i rad! Och korad av en annan domare och jämfört med ett ännu starkare startfält än förra året!

 

Alpacaspecialist MERLIN - Champion Svart Hingst
Mmmmm - Merlin! Precis som förra året! Även årets domare föll för denna svarte super-Don Juan…

 

GlenPaca ELITE - Champion Brunt Sto
Precis som förra året! Makalöst pampig och älskvärd dam med ull som ett gosigt, mjukt, brunt moln. Svår att slita blicken från hennes uppenbarelse. Underbart temperament men uppskattar inte utställningar. Att bli petad i ullen av främlingar ser hon som en ren integritetskränkning.

 

Suri

Så kommer vi till avdelningen SURI. Det tål att diskuteras hur man ska använda detta ord på svenska. Tänk på att suri uttalas sori (långt o som i oväder) - inte u som i usel. Bestämd form plural lär bli ”surisarna” men att det inte är något trist och surt bör framgå av sammanhanget, i synnerhet om man uttalar det rätt. Ett envist falskt rykte förföljer suri-alpackorna, nämligen att de är mer nervösa än huacayas. Vi vill en gång för alla göra slut på den myten. En suri är INTE mer nervös än en huacaya!!! Kom och träffa våra surisar och se själva!

Intresset för suri är enormt, inte minst bland landets handspinnare. Och det är verkligen inte så konstigt! Mycket glädjande på den här utställningen var att samtliga suris visades upp samtidigt. Med endast 10 anmälda djur gick det ganska fort. Kvantitet och kvalitet går som bekant inte alltid hand i hand och de suris som visades upp var av mycket hög kvalitet, inte minst Bästa Suri.

Surico BELLINI - Klassvinnare och Bästa Suri
Bellini kombinerar extremt hög ullkvalitet med härlig utstrålning. Lystern i ullen är bländande när hon är nyklippt. Faktiskt. Bellini har en helbror, Surico Orlando, som är avelshingst hos Alpakahof Linth i Schweiz, en av Europas absolut bästa suri-uppfödare.

 

Surico PETITE MIGNON – Champion Fawn Sto
Petites ull skulle vi kunna sälja hur många gånger som helst. På våra spinnkurser faller alla i trance över färgen när de blir presenterade för henne. Men hela hon är riktig godispåse om man är finsmakare för ull. Hennes halvsyster Österlen Alpackas Silken Success, numera ägd av Charlotte Karatas, vann klassen vita ungston.

 

 

De alpackor som vi trots ovan nämnda framgångar kanske är ännu lite stoltare över är ett gäng födda hemma hos oss som resultat av vårt noga genomtänkta avelsprogram. Tre av de fyra svarta individer vi tog med till utställningen placerade sig så högt det bara går. Förra året blev Lyngrae Anika Champion Svart Sto så vi är verkligen stolta över våra svarta avelslinjer och det bådar gått för framtiden!

Österlen Alpackas LADY of the LAKE - Klassvinanre och Champion Svart Sto
Denna ljuvliga varelse är alltså för närvarande landets finaste svarta sto! Lady är en praktfull, välväxt och mycket trygg liten dam. Merlin är stolt barnafader och den mörkbruna skönheten Guineviere är hängiven moder.

 

Österlen Alpackas CICERO – Klassvinnare och Reservchampion Svart Hingst
endast slagen av Merlin. En sån kille! Crimp, lyster, täthet, staples - ett knippe fullt med bara superlativ! Hans farfar är ingen mindre än Jolimont Warrior, en av Australiens vinstrikaste hingstar. Hans mor, Yarita, hittade vi på Chiles högplatå i en flock på över 300 alpackor. Alla som såg hennes ull häpnade. Cicero tillhör alltså en helt annan blodslinje än Merlin och det ska bli mycket intressant att så småningom införliva honom bland våra avelshingstar – under förutsättning att han fortsätter att utvecklas som vi hoppas.

 

Österlen Alpackas CORAZON JR - Reservchampion Fawn Hingst
En riktigt go kille som tidigare hette K´anchay men det blev så komplicerat att det fick bli Corazon Junior efter sin oerhört framgångrike australiensiske vite fader (finns numera hos Knapper i Norge) – i dagligt tal nerbantat till JR. Hans kolsvarta mor, Darinda, kommer också från Australien. Denna exceptionellt intressanta genetiska färgcocktail plus hans enormt mjuka och enhetliga ull gör att vi med stor tillförsikt kommer att låta honom dejta sina första tjejer i sommar – om han vill (han är ”på gång” så det vill han säkert…). JR var f ö en av hingstarna som blev attackerad av pitpullterriern. Himla tur för hundägaren att JR inte blev fysiskt skadad. Och för oss!

 

Österlen Alpacka M:A af M-MAGASIN - Klassvinnare och Reservchampion Brunt Sto
endast slagen av stallkompisen Elite. M:a (uttalas Emma) är så söt att titta på att man knappt tror det är sant – och så går hon dessutom och blir Näst Bästa Bruna Sto! Det som domaren framför allt fäste sig vid var hennes extremt mjuka ull. Personligen är jag barnsligt förtjust i nyansen på den bruna färgen.

 

Österlen Alpackas ACE of HEARTS – Reservchampion Grått Sto
Ännu ett sånt här föl som inte lämnar någon oberörd. Rose grey och med extra bruna markeringar runt ögonen. Dotter till Merlin och Alwa, ett tjusigt sto som vi fann i samma flock i Chile som Ciceros mor. Återigen dräktig med Merlin. Blir det månntro en helsyster till ”Hjärtat”…

 
     

Rosetter

Förutom alla dessa band och pokal får vi så klart inte glömma rosetterna!

10 st blå-gula 1:a-priser
5 st röda 2:a-priser
3 st gröna 3:e-priser

Och så till slut 3 st gula 4:e-priser. En av dessa rosetter gick till ”the one and only” Österlen Alpackas DREAM QUEEN i klassen Flerfärgade. ”Queenie” är svart-brun appaloosa, en extremt ovanlig färg (hennes mor är likadan). Uppriktigt sagt blev jag nog lite förvånad over att domaren inte föll pladask för henne men det förändrar i och för sig ingenting. I våra ögon är och förblir Queenie tillsammans med sin mor Copihue, hagens starkast lysande stjärnor. Pokaler, band och rosetter i all ära – det är trots allt individerna bakom som gör alpackor så oerhört fascinerande!

Svenska Alpackaföreningens första ull-utställning

Svenska Alpackaföreningens första ull-utställning ägde rum 1-2 sep 2011. Best in Show Huacaya blev Andamooka Sir Lancelot. Känns namnet igen kanske? Just det, han blev även Supreme Champion (alltså bäst på utställningen) i våras som du kan läsa om längre ner på denna sida!

Best in Show Suri blev Surico Bellini, även här en prisbelönt alpacka från i våras (läs mer på Suri.se). Båda alpackorna tillhör Österlen Alpacka!

Sir Lancelots ull

Bellinis ull

Det finns två typer av utställning när det gäller alpackor. Man kan visa upp hela djuret så som på utställningen i Tenhult i våras. Men man kan också bara skicka in ullen.

I ett land som Sverige med extremt långa avstånd möjliggör en ull-utställning att även alpackauppfödare långt ifrån utställningsplatsen kan delta utan långa transporter. Men det gäller att planera för en sån utställning redan då alpackorna klipps eftersom ullen måste tas omhand på ett särskilt sätt. Den ska sedan rengöras och det blir ett väldigt plockande eftersom det handlar om att för hand plocka bort allt skräp – och det kan vara en hel del! Men inte nog med att ullen ska vara fri från skräp. Den ska även vara ”enhetlig”. Och det är här det börjar bli trixigt.

Hela ullpaketet ska ha exakt samma färg, samma krusighet och samma finhet och ju enhetligare desto högre poäng. För att krångla till det hela ytterligare får man även poäng för ullens vikt – ju tyngre desto fler poäng. Man ska alltså plocka bort så mycket som möjligt för att få ullen optimalt enhetlig – men inte för mycket så att man förlorar viktpoäng! En inte helt lätt balansgång!

Alpackautställning den 26 mars 2011
i Tenhult

Årets alpackautställning var ett välorganiserat evenemang och organisatörerna i Svenska Alpackaföreningen gjorde ett fint arbete. Större uppslutning av alpackor och uppfödare har aldrig tidigare setts på en utställning i Norden: 113 alpackor och 24 uppfödare.

För vår del är nog eufori det ord som bäst beskriver våra känslor efter utställningen!
Bland våra 20 deltagande alpackor finns årets Supreme Champion, 7 st Champions och 3 st Reservchampions. Därtill 12 st 1:a-pris, 4 st 2:a-pris och 2 st 3:e-pris. Alla fick alltså utmärkelser utom två ston som blev diskvalificerade eftersom deras ull var för lång. Förklaringen till detta är att de kom till Sverige från Nya Zeeland i november förra året och skulle normalt sett egentligen klippts där men eftersom de var på väg till den kalla nord var klippning naturligtvis inte aktuellt. Därför översteg längden på ullen de 15 cm som var maxgräns.

Årets nyhet från Österlen Alpacka är att vi nu har börjat med uppfödning av suri, SuriSweden, och i utställningen deltog vi med 6 stycken. Tyvärr försvann de i mängden huacayas eftersom de skulle visas upp samtidigt med dessa - originellt och extremt ovanligt i internationell utställningsverksamhet. Det hade säkert varit intressant och spännande för publiken att se samtliga 9 deltagande suris i ringen samtidigt.

Naturligtvis är Supreme Champion en fantastisk titel att erövra i så hård konkurrens men för oss är den genetiska bredden bland våra alpackor lika viktig. Genom utställningsresultaten har vi fått bekräftat att vår strategi i urvalet av djur varit riktig eftersom alla våra champions kommer från olika blodslinjer.

Andamooka SIR LANCELOT tog hem den finaste titeln, Supreme Champion, vilket innebär att domaren ansåg att han var den absolut finaste alpackan på utställningen. En värdig vinnare tycker vi – så klart! Han har sensationellt mjuk och fin ull som därtill har en fantastisk krusighet, täthet och enhetlighet.

 

Elegant virilt förde sig magnifike Alpacaspecialist MERLIN i ringen och fick ta emot championatet för de svarta hingstarna. Domaren var mycket imponerad av honom och han var inte långt efter Sir Lancelot när det gällde den finaste titeln!

Vad månne bliva av Österlen Alpacka K´ANCHAY som blev champion bland fawn hingstar, största klassen av alla med hela 12 deltagare … 100% australiskt påbrå med den vite fadern, CORAZON, en fantastisk hingst som står hos Knapper Alpakka i Norge och den kolsvarta modern, DARINDA TOO, som även ger honom en intressant genetisk färgpalett.

Tätt i hasorna på andra plats och sålunda Reservchampion blev Österlen Alpackas AL PACINO af M-Magasin, en placering vi är mycket stolta över. Al Pacino har en ullkvalitet utöver det vanliga men det var K´anchays täthet som placerade honom på första plats.

 
     


AL PACINO af M-Magasin.

 

Sen hade vi två suri-hingstar. Surico ATOMIC blev champion i den vita klassen medan Surico MANTAVANI blev reservchampion.

Våra suriflickor gick heller inte av för hackor.
Surico CAROLINA blev champion bland de vita stona tätt följd av Surico BELLINI.
Ett synnerligen passande namn har lilla söta Surico PETITE MIGNON som fick en förstaprisrosett.
Lilla svarta Far North SALLY fick en röd rosett d v s ett andrapris.

Se fler bilder på alla våra prisbelönta suris på Suri Sweden.

     

Brun champion bland stona blev den intagande GlenPaca NZ ELITE som fick många fina kommentarer av domaren när alla champions stod på linje och kämpade om Supreme Champion-titeln.

 
 

Bäst bland de svarta stona blev Lyngrae ANIKA, vacker och pampig och med en täthet kombinerad med finhet och crimp som är ovanlig bland svarta alpackor.

Kisimul ELENA, fick en röd rosett d v s ett 2:a pris. Hennes ull är extremt mjuk men tätheten nådde inte Anikas champion-klass. Elena är våldsamt vacker och det praktfullaste svarta alpackasto vi någonsin träffat. Därtill utstrålar hon ett oerhört lugn och makalös att arbeta med.

 
 

Österlen Alpackas AMA QUELLA, silvergrå utan en enda svart fläck, vacker och sympatisk så man bara smälter, fick ett 1:a pris. Eftersom endast 3 st grå alpackor deltog i utställningen utdelades inget färgchampionat i den färgen.

Österlen Alpackas CHANA, fick en 3:e prisrosett. Tätheten kunde varit bättre men knappast finheten som var 14,6 mikron och sd 3,3 i senaste klippningen… Hon ska få träffa Sir Lancelot på tu man hand till sommaren.

 
 

Rapson Estate DAFINA, light fawn, en värdig, vacker dam som fick en blågul rosett men vars ull var på gränsen för lång.

Sockersöte Österlen Alpackas QANCHIS LAYA fick ett andrapris.

 
 

Proper, välskapt och med ett hjärta av guld tog Österlen Alpackas TAONGA emot sitt tredjepris.

 

© Österlen Alpacka

Österlen Alpacka
Den Gamla Möllegården
Gröstorp
272 94 Simrishamn
+46 (0)730-92 87 57
info@alpacka.se