Rapport:

Workshop om suri

Lör 31 mars - sön 1 april 2012
Kursledare: Hermione Richards och Molly Gardner

Hur i alla dar sammanfattar men en sådan helg?! Massor med intressant information som gavs på ett mycket pedagogiskt sätt. Genom Hermione Richards från Surico Alpacas och Molly Gardner från Thistledown Alpacas har surin sannerligen fått ett ansikte och blivit placerad på den svenska alpackakartan - surins svenska kick-off helt enkelt! Och inte en dag för tidigt!


Suri-tyg draperar tjusiga modeller.

Kursen var fulltecknad med 16 deltagare och de flesta gick nog hem på söndagseftermiddagen med spirande, spännande planer…
Ett av de mer pedagogiska inslagen var nog de medhavda slutprodukterna tillverkade av suri-ull. Vem skulle inte vilja svepa en suri-halsduk kring sig eller ha ett klädesplagg i tyg tillverkat av suri?! En sån glans! En sån mjukhet! Tyngden i produkterna gjorde det lätt att förstå designers eufori när de får fria händer att drapera suri-tyg på tjusiga modeller.


Hermione Richards

Vi fick en ordentlig genomgång av surigenetiken bl a att det handlar om en gen som dessutom är dominant. Att det inte är så lätt att se skillnad mellan olika kvaliteter av surifiber fick vi praktiskt erfara genom att noggrant studera en uppsjö av prover i olika kvaliteter och färger. Alpackans exteriör gick vi också igenom.


Molly Gardner

I stallet ställde både våra suris och huacayas tappert upp så att alla även fick se det hela ”live”. Många alpackor får lätt en massa skräp i ullen och man kan fråga sig hur i hela världen man ska gå till väga för att få ett sådant djur i skick inför en utställning. Tips och tricks delades generöst ut! ”Skirting” (rengöring) av både huacaya och suri inför en ull-utställning är minsann inte gjort i en handvändning. Plocka hellre bort lite mer än för lite - även om det svider i själen! Täckhår och skräp måste rensas bort och ullen måste se likadan ut över hela fällen. Inte så himla lätt!

Ett gäng alpackapojkar – mer eller mindre färdigtränade! – ställde upp som ”utställningsobjekt” i trädgården och alla deltagare fick prova på att visa upp alpackor på en låtsasutställning under Mollys kritiska blick. Molly är ju alpackadomare på Nya Zealand och det var nyttigt att lära sig vad domare bedömer och hur man själv ska göra.

Molly, alpackadomaren. De blå skyddspåsarna på skorna hängde med efter stallbesöket!

På söndagskvällen var de flesta huvuden rätt fulla av information och intryck som det kommer att ta tid att bearbeta. Eftersom man inte får ta in ull hur som helst till Nya Zealand lämnade Hermione och Molly alla prover kvar här hos oss. Om någon är nyfiken på suri – besök oss gärna så visar vi allt!

Tack Hermione och Molly för allt ni lärde oss!!! Kom tillbaks för en fortsättningskurs när ni ”har vägarna förbi”!

© Österlen Alpacka

Österlen Alpacka
Den Gamla Möllegården
Gröstorp
272 94 Simrishamn
+46 (0)730-92 87 57
info@alpacka.se