Rapport:

Spinn framför brasan

Fre-sön 28-30 okt 2011
Kursledare Marianne Davidson

Det kändes som en rätt lycklig grupp damer som på söndagseftermiddagen packade ihop sina saker för att åka hem. Samtliga hade producerat det läckraste garn i alla färger, med hjälp av såväl slända som spinnrock och stoltheten var påtaglig.

Och det är onekligen något speciellt, ursprungligt liksom, att såsom våra förfäder - förlåt förmödrar! - se hur den livsnödvändiga tråden kryper fram ur känsliga händer för att i nästa steg tvinnas till två- och ibland tretrådigt garn. Mat och ull var ju faktiskt det som hela det agrara samhället gick (och går) ut på.
Det speciella med den här kursen var naturligtvis att allt handlade om alpackaull - föga känt i Norden ”på den tiden”.


Klassfoto

Åtta glada damer, från Waxholm i norr till Simrishamn i söder, anlände på fredagseftermiddagen taggade till tänderna. Här skulle tillverkas garn! Ingen (nästan…) hade någon erfarenhet av varken spinnrock eller slända. Efter Afternoon Tea med scones, clotted cream och jordgubbssylt drog spinnfröken Marianne Davidson igång. Det är verkligen inte lätt att spinna och tystnaden var påtaglig när koncentrationen lägrade sig och alla satt med var sin peruansk slända och försökte tvinna den första tråden.


Koncentration… Foto: M-A Jönsson

Efter ett par timmar behövdes en paus och det blev i form av Sveriges Bästa Revbensspjäll på den lokala puben, PUB´n (klicka på ”puben” i menyn längst upp till höger), 3 minuters gångavstånd från spinnrockarna. Eftersom alla kommit igång så bra fortsatte spinneriet efter maten men nu framför brasan och med ett litet glas (eller två) av gårdens fläderblomsvin. När ögonen gick i kors var första dagen slut.


Birgitta framför brasan

Lördagen inleddes i hagen där gårdens alpackor kom fram och presenterade sig. Skillnaden mellan huacaya och suri demonstrerades liksom det oerhörda färgspektrat som är utmärkande för alpackor. Sen in till sländorna där det då och då hördes kraftuttryck när tråden inte betedde sig rätt.Luad ål på hugget. Foto: M-A Jönsson

Så småningom lunch i köket där det serverades sparrissoppa från Österlen Sparris samt den österlenska specialiteten luad ål med potatismos och lingonsylt (jämtländsk - tack Maria!) för de som inte led av ål-fobi. De som gjorde det fick tamale-paj, köksans livsrätt. Sen fortsatte spinneriet tills det började skymma.Karin med den rätta snitsen!

Det går framåt… Foto: M-A Jönsson.

Då packades alla in i bilarna för en kulturell upplevelse, nämligen hällristningar. Dimman kröp in som vore det Lützen och vi kunde inte se omgivningarna men hällristningarna låg där som de gjort de senaste 3000 åren.

Marianne kan hällarna på sina fem fingrar och guidade oss kunnigt med ficklampa.
Att säga att det hela var trolskt magiskt är nog ingen överdrift. Någon associerade till Henning Mankells ruskiga berättelser och det kändes tryggt att vi var så många... Grillad korv med bröd och rödvin serverat i plastmugg fick oss alla tillbaks till verkligheten.
 
 

Marianne visar Katarina hur man kammar surifiber

Söndagen tillhörde suri-fibern, denna underbart silkeslena alpackafiber. Rå-fiber, garn och såväl vävda som stickade alster demonstrerades och alla fascinerades av den svala, hala känslan. Marianne berättade om kam-garn vilket var det som deltagarna fick prova på att spinna av show-vinnaren Bellinis vita fibrer. Så sanslöst mjukt!

Kvinnor kan som bekant hålla många bollar i luften och det var uppenbart när man lyssnade utanför dörren till kurslokalen. Första dagens koncentrerade tystnad hade bytts till livliga diskussioner och skratt. Bästa tecknet på garn i vardande…!


Eva och Gunnel

Att lära sig spinna är som att lära sig dansa hambo – först går det inte och sen går det inte heller, flera gånger, men plötsligt får man en aha-upplevelse och så kan man! Alla här fick sin aha-upplevelse :)

Tack alla deltagare som gjorde kursen så minnesvärd!

Det blir ett nytt kurstillfälle redan i mars eftersom denna kurs blev fullbokad och flera stod på väntelistan. Så fredag-söndag 23-25 mars är det dags igen. Max 8 personer och kursen är redan halvfull så anmäl dig nu för att vara säker på att få en plats!

En av deltagarna har skrivit om kursen i sin blogg så läs gärna den!
Karos Corner >>

 

© Österlen Alpacka

Österlen Alpacka
Den Gamla Möllegården
Gröstorp
272 94 Simrishamn
+46 (0)730-92 87 57
info@alpacka.se