Camelidynamics

Julie Taylor-Browne

Camelidynamics är bl a ett språk, ett sätt för oss att kommunicera med alpackor och lamor. Det finns många vägar till ett nytt språk. Man kan gå den långa och bli självlärd genom att plocka upp språket ”från gatan”. Detta är tidskrävande och man riskerar att säga och göra många olämpliga saker på vägen. Nytt språk innebär ju faktiskt också annan kultur. Man kan hamna i situationer där man verkligen skulle behöva hjälp för att undvika missförstånd. Ibland klarar man sig kanske med äran någorlunda i behåll men mer kunskap är sällan fel.

Ett annat sätt att ta till sig ett nytt språk är att lära av någon som redan talar det flytande med stort ordförråd och som även känner till kulturen. Att gå kurs helt enkelt. Det går betydligt fortare och man kan undvika pinsamma situationer. Men då tar man inte bara EN lektion. Övar man inte sen kommer man aldrig framåt. Man behöver också någon som korrigerar och - inte minst - uppmuntrar. Det kan vara förskräckligt frustrerande att inte bli förstådd trots att man är övertygad om att man har bra uttal (”jag har ju faktiskt gått KURS!”). Kanske misstänker man t o m att den man pratar till (inte med…) är helt korkad. Och så använder man i själva verket helt fel ord! Om man inte blir förstådd med de ord man använder måste man plocka fram synonymer – inte höja rösten.

Att titta på och lyssna till andra som också försöker lära språket och kulturen är oerhört lärorikt. Det är ju så lätt att se vad andra gör fel… ;-) Och det finns alltid något man själv kan bli bättre på!!

Med denna lilla ”programförklaring” hoppas vi ha illustrerat kopplingen till Camelidynamics och finessen med Julies kurs Refresh & Improve – Repetera & Förbättra. Alla som gått minst en tvådagarskurs för Julie eller Marty är välkomna och de som inte gjort det behöver först gå intensivkursen.

Nästa tillfälle blir 24-26 augusti 2012.

Läs en rapport från kurserna som hölls 2011 >>

© Österlen Alpacka

Österlen Alpacka
Den Gamla Möllegården
Gröstorp
272 94 Simrishamn
+46 (0)730-92 87 57
info@alpacka.se