Rapport:

Tovningskursen

13-17 juni 2010

Några av deltagarna visar sina alsterThey did it again, kursdeltagarna - alster som bara blev SÅ fina!! Sittunderlag, väskor, hattar och annat. Då och då får man höra ”Alpackaull går inte att tova!” Ha! Med Marianne Davidson som lärare och inspiratör gick det som en dans! Och som vanligt blandades tovningsarbetet med natur & kultur och god mat.

I Österlens museums klädkammare blir man förflyttad bakåt i tiden och man upphör aldrig att förvånas över denna guldgruva till kulturskatt och våra förfäders skicklighet i klädskapande. Studiebesök på Österlens museum Måtte den fortsätta att förvaltas av entusiaster som Ann Marie Persson.

En annan typ av skapande är Ulriksdals trädgård på Kivik (www.edafos.se/tradgard). Där har Carina Larsson och hennes make Thord Olsson en privat botanisk trädgård utöver det vanliga. Färg och form blandas i trädgårdens olika rum på ett sätt som bara verklig kunskap och brinnande intresse kan åstadkomma. Att bli guidad runt av Carina är en ren fröjd. Det en trädgård som många nog skulle vilja ha där hemma – tills man inser hur mycket arbete som ligger bakom...Besök i Edafos trädgård hos Carina Larsson och Thord Olsson Tea & Scones med himmelsk hemmagjord mullbärssylt lyfte besöket ytterligare! Och tomhänt var det nog ingen som gick hem eftersom gårdsbutiken med ovanliga växter kan göra vem som helst ha-galen.

Skapade gjorde man även för 3000 år sen. Vi kunde inte låta bli det senvanliga besöket på hällristningarna i Järrestad där smolket i bägaren är marodörer som har gjort avgjutningar av de finaste ristningarna och därmed för tid och evighet förstört delar av en verklig arkeologisk skatt. Vi gjorde vårt bästa för att vända ryggen åt detta helgerån och njöt i stället av det som fortfarande finns kvar oförstört.Magnolia Tre tusen år är en hisnande lång tidsperiod men när vi stod där denna försommardoftande förtrollade kväll kunde vi faktiskt höra knackandet mot hällen när ristningarna blev till.

Tillbaks till nuet intogs smörgåstårta & vitt vin på ängen bredvid hällristningarna i ljuset av den nedgående solen. Vissa sommarminnen bär man med värme med sig när snöstormarna börjar vina kring knuten...

© Österlen Alpacka

Österlen Alpacka
Den Gamla Möllegården
Gröstorp
272 94 Simrishamn
+46 (0)730-92 87 57
info@alpacka.se