Karda-tova-spinn

Deltagarna på kusen i Tova-karda-spinn

Alpackaull samt alpacka med andra fibrer (silke, kamel, får)
14-18 juni 2009
Kursledare Marianne Davidson

Det var tur att ”bara” 10 personer kom till kursen eftersom det blev så intensivt att fler inte hade fått rum!

Under fem dagar hann vi med åtskilligt. Kursledaren Marianne Davidson lärde oss karda på handkardor och kardmaskin och hur man spinner på slända och spinnrock.


 

Med olika tovningstekniker tillverkades såväl sjalar som sittdynor, prydnadsföremål och inte minst hattar.

 

Lotta Davidson Bask, hattmodisten, såg till att alla fick den rätta snitsen på sina hattar.

hösilage
hösilage

Under tiden fortsatte arbetet på gården och alpackornas vinterfoder i form av hösilage kom på plats.

Några alpackor hade också vänligheten att föla under kursdagarna vilket bidrog till deltagarna också fick en hel del praktisk alpackakunskap med sig hem.

Alpackaföl

Det hela kryddades med kultur som inspirationskälla. Marianne, som vet allt om Österlen och känner alla, hade en eftermiddag organiserat ett otroligt intressant guidat besök med Anita Grosshög i spetsen i klädkammaren på Österlens museum. En kväll åkte vi till de 4000-åriga hällristningarna i Järrestad där vi i skymningen fick en minnesvärd rundvandring under professionell ledning av arkeolog Ann-Louise Svensson som även hade trixat dit en specialbelysning som ytterligare förstärkte magin i dessa makalösa fornlämningar. Som pricken över i:et serverade hon en bronsåldersbuffé.

Med massor av mat – mest i form av närproducerade österlenska specialiteter - och med olika typer av drycker i muggarna (närproducerade…) gick nog deltagarna inte direkt gick ner i vikt även om det arbetades hårt. Att vädrets makter stod oss bi alla dagarna tackar vi för eftersom mycket tid tillbringades ute i trädgården och på innergården.

Läs gärna en av kursdeltagarna, Elisabeths, blogg. (Länken leder till del 1 av 3, så missa inte att läsa de följande delarna.)

Tack alla som hjälpte till att göra kursen så underhållande och trevlig!

Vi har redan bestämt datum för nästa kurs: 13-17 juni 2010. Programmet blir nytt men grunden densamma. Inga förkunskaper krävs men ett brinnande intresse! Max 10 deltagare så boka redan NU!
Läs mer om kursen 2010 >>

© Österlen Alpacka

Österlen Alpacka
Den Gamla Möllegården
Gröstorp
272 94 Simrishamn
+46 (0)730-92 87 57
info@alpacka.se