Rapport från kursen om att kombinera Camelidynamics med "terapi"

2-4 september 2016

Vad menas egentligen med ”terapi” i samband med djur? Och hur kan vi som har alpackor och lamor arbeta med det?

Välhanterade och trygga djur borde vara en förutsättning och att kombinera Camelidynamics och ”terapi” har därför varit en idé som legat och grott i många år. Till slut blev det verklighet. Kursen fulltecknades i ett nafs och världspremiären var ett faktum den 2 september 2016 då vår gård fylldes med 22 entusiastiska alpacka- och lamaägare från Sverige, Norge, Finland och England.

Övningar med Marty

 
   

Hur det känns att bära en grimma. Hanna och Gunilla övar. (Foto Line Werner Kolstad)

Vi hade två kursledare: Marty McGee Bennett och Paulette Kaskinen, båda från USA. Marty är världens i särklass skickligaste alpacka- och lamatränare och har utvecklat filosofin Camelidynamics. Paulette är terapeut och har i många år använt bl.a. alpackor och lamor i sin verksamhet tillsammans med olika typer av patienter.

 

Att träna en rollator. (Foto Line Werner Kolstad)

 

Mer övningar (Foto Magnus Kalbhenn).

Övningar i fållan. (Foto Magnus Kalbhenn)

 
   

Härligt samspel Bente och Silvercrest (Foto Magnus Kalbhenn)

Hälften av deltagarna hade gått kurs för Marty tidigare och var bekanta med Camelidynamics, medan det för övriga var helt nya begrepp som skulle förstås och tränas. Repetition är som bekant nyckeln till allt lärande och därför var det viktigt att samtliga var med på genomgången av grunderna även om man tyckte att man redan kände till det mesta. Respekt för djuren genomsyrar allt vad Marty gör och är grunden för hela filosofin bakom Camelidynamics. Därför skulle alla öva på uppblåsbara alpackor - och på varandra! - innan det var dags att gå ut i fållorna och tillämpa de nya kunskaperna på levande alpackor.

 

Och lika fint samspel här mellan Janne Chistine och Zazahr.

 

Och här mellan Pelle and Shamarra Lone Star. Exemplariskt lätt på handen!

Paulette inledde sin del med att öppna för diskussion om vad vi egentligen ska benämna det som kursen skulle handla om. Eftersom ordet ”terapi” bör undvikas är andra förslag Djurassisterad Kommunikation/Aktivitet eller på engelska Animal Assisted Communication/Activity. Ett intressant förslag diskuterades, nämligen Human Assisted Animal Led Interactions. Lite komplicerat i dagligt tal kanske men det skulle visa sig att det var precis det som det hela handlar om!

 

Underbara, uppblåsbara Tom. Och Marty och Britt.

 

Underbara, icke uppblåsbara Paqocha Gandalf the Grey.

Terminologi som används inom området psykisk hälsa presenterades och Paulette förklarade komplicerade fenomen som t.ex. olika typer av störningar i sociala relationer och beskrev paralleller till beteenden hos djur.


Paulette förklarar

När man arbetar med djur och människor är det viktigt att inte planera för mycket utan att låta djuren leda inlärningsprocessen – därav beteckningen ”…Animal Led Interaction”. Varje möte mellan djur och människa måste få bli unikt. Skapa inte konstgjorda situationer med förutbestämda mål. Utnyttja olika personligheter hos alpackorna/lamorna, inte bara de ”lätthanterade” individerna. Paulette kom med många goda råd som blev verkliga ögonöppnare för mig personligen. Det gäller ”bara” att presentera rätt människa med rätt alpacka…!Gruppdiskussioner ledda av Paulette

Kursdeltagarna gav exempel på aktiviteter som de har på sina gårdar och vi fick med oss en mängd nya spännande idéer.Paulette

Handikappridning och hundar på äldreboenden känner alla till. Men det kan vara svårt att få kommuner, landsting m.fl. att inse hur konstruktivt umgänge med alpackor och lamor kan vara. Mätbara resultat är ofta extremt svårt att visa upp vilket är ett stort problem för oss alpacka - och lamaägare som vill arbeta med dessa aktiviteter. Många positiva upplevelser kan vara subtila och uppvisar inte någon omedelbar synlig effekt - eller kanske först efter flera år. Vetenskapliga undersökningar att presentera är därför helt nödvändiga för att få igång intresset. På gång!

Sammanfattningsvis har denna kurs förhoppningsvis blivit ett avstamp för nya aktiviteter på våra gårdar. Förutom att vi hade underbart roligt flödade kunskap och inspiration. Alla alpackor är inte fantastiska ullproducenter och alla alpackaägare är inte intresserade av ull även om det ena inte utesluter det andra. Vi ser fram emot att se hur det vi diskuterade kommer att utvecklas och ta form i praktiken!


 

En magisk kväll vid havet med pizza...

 

...och alpackavin. (Foto Line Werner Kolstad)

Line Werner Kolstad gjorde denna lilla video som är värd att titta på!

© Österlen Alpacka

Österlen Alpacka
Den Gamla Möllegården
Gröstorp
272 94 Simrishamn
+46 (0)730-92 87 57
info@alpacka.se